Subscribe

RSS Feed (xml)



Powered By

Skin Design:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

Ikan Percik Istimewa

Ikan Percik or orang Terengganu call Ikan Golek.....sesuai ker dipanggil ikan golek???sebab setahu aku Ayam jer ada Ayam Golek...Ikan Golek ada kerrr????apa-apa jer laaa....yang pasti My Lovely Hubby sangat suker Ikan Percik nie.....
Gambor ni sebenarnya dah lama tapi aku malas nak wat entri....sebab entri makanan nie aku kene kurangkan skit sebab kan aku ni kan under program.....nanti kalau asyik wat entri makan nie...pasti teringin...bila dah teringin mesti makan banyak...oh tidaakkkkkkkk!!!!
Aku nie dah hampir 2 bulan dah nder program...tapi tak nampak la keberkesanannyer lagi....tapi tak perrrr...kiter tunggu lagi 2 bulan....lepas 2 bulan pastu berat badan ku turun...(iyo la bulan poser)....hihihihi....
Ni dah lari tajuk ni...aku bukan nak bercerita pasal program aku tu...tapi nak berkongsi cerita pasal makanan kegemaran huby aku nie iaitu Ikan Golek...opssss!!Ikan Percik....nanti kalau korang baca sure gelak....sebab aku tahu orang Terengganu jer panggil ikan golek....Negeri lain panggil ikan percik.....itu la uniknyerrr negeri Terengganu..."Negeri Cantek Budaya Menarik...."
Kali nie aku naklah berkongsi resepi Ikan Percik ni ngan bolggers semua.....

Ikan Percik
Ikan Kembung (lumurkan dengan garam dan serbuk kunyit dulu)
Santan Segar
Bawang Putih dan Merah
Halia
Kunyit
Serai (dititik)
Belacan
Lada Kering
Minyak masak (sikit jerrr...untuk menumis)
Garam
Gula

Cara-caranya.....
Ikan Kembung dipanggang....dipanggang tau bukan dibakar....
Bawang Putih + Bawang Merah + Halia + Kunyit ditumbuk..
Panaskan minyak....dan masukkan bahan yang ditumbuk tadi.....
Goreng hingga naik baunyerrrr....
Kemudian masukkan cili kering yang telah dikisar...tumis sehinggan naik bau..
Bila dah terasa aromanya...masukkan belacan dan serai
Kemudian masukkan santan
Bila dah nampak macam menggelegak masukkan garam dan gula secukup rasa....
Kacau sehingga santan menjadi pekat....
Bila santan tu dah betul2 pekat kemudian curahkan keatas ikan yang telah dipanggang tadi.....
Maka selesailah resepi ikan percik ku yang simple dan mudah.....

2 ulasan:

☆ lieya latif ☆ berkata...

pergh....meleleh air liur tgk....lieya pun suke gak ikan percik ni...lagi2 ikan kembong yg besar2 tuh.....

Big Momma berkata...

nampak sedap... boleh cuba nie